SECRETELE CONSTANȚEI Unde a fost înmormântat Ovidiu?

81621

Călcăm pe oasele strămoșilor noștri, care s-au făcut pulbere în pământul Dobrogei. Trăim într-unul din cele mai frumoase orașe ale țării, despre care puțini știu că a fost dezvoltat de englezi. Nu există piatră în bătrânul Tomis care să nu aibă istorie, nu există casă fără trecut, nu există stradă fără poveste.

În serialul pe care îl începem astăzi vă propunem să încercăm să deslușim cele mai mari secrete ale Constanței.

Cel mai mare secret al vechiului Tomis este locul unde a fost înmormântat Publius Ovidius Naso, născut la data de 20 martie 43 î.Hr la Sulmona și mort în anul 17 sau 18 d. Hr la Constanța, în vechiul Tomis.

Avem o datorie sfântă de a-i descoperi mormântul. Suntem urmașii tracilor care, în urmă cu două milenii, l-au primit în viața lor pe Ovidiu, cel exilat. „Barbarii“ l-au îndrăgit pe poetul latin. L-au învățat obiceiurile locului, l-au învelit cu piei de animale sălbatice și l-au ospătat cu vin. Drept răsplată, poetul latin le-a închinat ode. Apoi, barbarii i-au săpat mormânt. Urmașii urmașilor lor i-au căutat locul de odihnă. Fiecare generație de arheologi speră că îl vor descoperi.

Nu se știe dacă marele poet a fost incinerat sau doar înmormântat. La vremea respectivă, în secolul I, erau două rituri de înmormântare: de incinerație și de inhumație, spun experții arheologi. Fiecare alegea modul de înmormântare în funcție de credința lui. Odată cu răspândirea creștinismului, se constată o creștere a numărului de inhumați. „Poate am descoperit mormântul lui Ovidiu, dar nu am știu că este al lui!“, spun arheologii.

Cert este că Ovidiu a fost înmormântat aici, așa cum spune arheologul Traian Cliante. „El a fost exilat aici și a încercat până la sfârșitul vieții sale să înduplece familia imperială să-l primească înapoi, dar nu a reușit“.

Ținând cont de faptul că Ovidiu era un om de vază, ar fi trebuit să fie înmormântat în apropierea zidului de incintă al cetății. „Presupunem că în acea vreme zidul cetății era la nord de piața Ovidiu de astăzi. Cum Tomisul a evoluat  spectaculos în secolele următoare, iar orașul se extindea în permanență, și în perioada romană timpurie orașul avea o altă întindere, iar zidurile ajungeau până la intersecția străzilor Mircea cu bulevardul Ferdinand până în apropiere de poarta 3 a Portului Constanța, există pericolul ca mormântul să fi dispărut“, spune arheologul.

Cetatea de la marginea lumii

La vremea morții lui Ovidiu, orașul Tomis era foarte mic. „O cetate la marginea lumii“, spune muzeograful Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă al Constanței. „Tomisul nu era colonie romană, ci doar un centru de comerț. La vremea aceea, mai importantă era Histria“, spune ea.

În perioada tulbure dintre cele două războaie mondiale, s-au descoperit mai multe sarcofage îmbodobite și s-a crezut atunci că unul dintre ele ar fi al lui Ovidiu. „Nu era al lui, atunci descoperirile se botezau cu multă ușurință, acum suntem mai prudenți“, spune Traian Cliante.

Pentru că urmașii tracilor nu i-au găsit mormântul, i-au ridicat o statuie și i-au scris pe frontispiciu testamentul: „Sub astă piatră zace Ovidiu,/ Cântărețul Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent,/ O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,/ Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin”.

Primul poet care a cântat Dobrogea

Este primul poet care a cântat și a descris o regiune din România, și anume Dobrogea. Puține scrieri ale vremii au străbătut mileniile. Opera lui Ovidiu este tot atât de însemnată precum cea a lui Homer.

Scrisorile din exil ale latinului au o însemnată valoare documentară pentru trecutul țării noastre. În ele găsim informații privitoare la teritoriul și locuitorii Dobrogei antice.  „Metamorfozele“ vorbesc despre practicarea unor jocuri în antichitate, descriu obiecte  de uz casnic, prezintă psihologia tracilor, practici, descântece.

Prima iarnă petrecută la Tomis în exil, iarnă cumplită, priveliștea măreață, crivățul sălbatic sunt amintite în versurile Scrisorilor din exil: „Când însă vine iarna ce tristă și cumplită/ Și geru-mbracă țara în albul lui veșmânt/ Și când la miazănoapte e crivăț și ninsoare/ Atunci să-i vezi pe barbari de viscol doborâți! // Nici soarele, nici ploaia nu pot topi zăpada, /Și crivățul o-ngheață: ea-n veci nu se mai ia; /Nu s-a topit cea veche că vine alta nouă/Și-n multe părți rămâne omăt din două ierni// Și-așa de tare-i vântul, că dezgolește case/ Și turnurile nalte le surpă la pământ. //Și-atunci, de frig, barbarii își pun pe ei cojoace, /Își pun ițari, nu-și lasă decât obrazul gol, /Iar țurțurii de gheață le zuruie în plete, /De alba promoroacă scânteie barba lor. /Aice vinu-ngheață și el păstrează chipul /Ulciorului, și nu-l bei, ci-l fărâmi în bucăți!“

Autor: Mariana Iancu

Sursa: www.reporterntv.ro

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.