Cum a ajuns o familie din Constanţa să cultive banane în propria curte

deschidere-1

O familie din Costanţa este proprietara mândră a unui… banan. De curând, arborele plantat în curtea lor a rodit. Pe acesta se pot vedea de câteva zile fructele comestibile. Acum două săptămâni, fructele erau micuţe şi verzi, însă aşteptările sunt mari. Ştefan Jacotă ne-a povestit câte ceva din istoria bananierului de toată frumuseţea, amirat de toată lumea care vine în vizită. „Am luat puiul anul trecut, de Paşti, de la verişoara mea din Agigea. Odată cu noi, au luat mai multe persoane pui, dar dintre toţi acesta a fost singurul care a ajuns la maturitate. Dintotdeauna s-a mers pe ideea că nu e la noi clima potrivită pentru acest tip de arbore. L-am plantat exact cum se plantează viţa de vie, la 40 cm, i-am lăsat doar frunziţele deasupra, de mărimea unei palme. Avea două funze”, ne-a spus Ştefan. Pentru cine nu ştie, pe măsură ce se deschid, prima dată florile sunt de culoare galben intens, lucru ce durează maxim o zi jumătate. Apoi se deschide o altă frunză. Frunza iniţială se desprinde şi cade, pentru a permite ciorchinelui de banane să se dezvolte.

Secretul dezvoltării, un pământ udat zilnic

Toată lumea ştie că plantele frumoase necesită o îngrijire specială. În cazul bananierului familiei Jacotă, putem spune că o întâmplare mai puţin obişnuită a contribuit la creşterea arborelui într-un mod spectaculos. ”Am avut un robinet defect şi acesta lăsa câte o picătură când era închis. Astfel, solul a avut o umiditate constantă şi s-a potrivit ca bananierul să fie avid de apă. Chiar acolo (n.r. locul plantării) am un pământ relativ sărac, pentru că în acea zonă au fost şanţuri, aşa cum am moştenit eu curtea aceasta. Nu am pus flori sau altceva. Doar în momentul în care a început frunza să aibă cam 40 cm în lungime, puneam pământ universal deasupra lui. Atât”, a completat constănţeanul. Bananierul a devenit, astfel, un membru al familiei, îngrijit şi iubit de toţi. „Am avut grijă de el. Soţia mea, Doina, în fiecare dimineaţă, când bea cafeaua, vorbeşte cu el. Îl admirăm toţi pentru că ne este drag. Îmbracă curtea”, mai spune acesta.

Metodă proprie de protejare termică

Venirea sezonului rece nu a fost un obstacol pentru arborele tropical crescut la malul mării. „Ceilalţi cu care am mai vorbit toamna îi tăiau aproape de rădăcină şi turnau pământ peste ei. Eu am făcut altfel. L-am protejat, pe undeva prin octombrie, cu vată minerală şi folie de aluminiu pe care o aveam pentru centrală. Toată iarna aşa a stat. I-am pus doar pământ la rădăcină. Am avut surpriza când l-am dezvelit să constatăm că, faţă de înălţimea iniţială, a degerat şi a scăzut cu doar 30 cm”, a mai povestit Ştefan.

Curiozităţi interesante despre bananier

Un alt lucru interesant este că frunzele acestuia se franjurează în funcţie de cum bate vântul. Mai mult decât atât, de la acest arbore se consumă aproape tot, începând de la banană, frunze, până la cenuşa de la banană, în diverse domenii. De exemplu, frunza de banan tăiată frumos se poate folosi în loc de folie de aluminiu atunci când faci grătar de peşte. Trunchiul său este un trunchi fals, sunt de fapt frunzele care au o structură de fagure în secţiune, pline cu apă. Familia Jacotă a mai plantat în grădina lor şi alte plante exotice, precum pepino, căpşune care înfloresc tot timpul anului, ciuşcă sub formă de trandafir sau cireş pitic.

Sursa: Romania liberă

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.