Cu ce ne laudam la export? Cu bujiile, oile, caprele si semintele sparte ?!

Daca inainte construiam si exportam vapoare, utilaje petroliere la cheie, camioane, utilaje agricole etc., in prezent doar cu Loganul si Duster-ul mai putem sa ne laudam.

Potrivit KeysFin,   vindem produse neprelucrate sau putin prelucrate, exportam materii prime, practic, ne vindem resursele fara sa castigam prea mult in plus. Analistii KeysFin remarca faptul ca Romania a devenit mai mult o piata de desfacere si, chiar daca din p.d.v. statistic stam mai bine cu exporturile, in privinta calitatii acestora o luam  pe urmele tarilor bananiere. Fapt recunoscut si de autoritati. “Principalele produse de export nu se numara si printre principalele produse inalt competitive, daca evaluam nivelul competitiv in modul cel mai simplu si relevant, prin cota de piata mondiala. O a doua observatie, este aceea ca produsele cu cea mai mare cota de piata, azi, ca si acum 10 ani, se afla la nivele de procesare foarte scazute”, scrie in Strategia Nationala de Competitivitate 2014-2020.

cotapiata20-ro

Potrivit datelor Ministerului Economiei, primele trei categorii de produse competitive la export sunt produsele agricole neprelucrate sau foarte putin prelucrate.Doua categorii de produse au avut o crestere sustinuta in ultimii ani, si anume firul de matase, de la 2,74% in 2002 la 17,24% in 2012, si oi si capre vii, de la 5,15% in 2002 la 18,44% in 2012.

Acestea se regasesc de altfel pe primele doua locuri ale topului celor mai vizibile produse romanesti pe pietele internationale, fiind urmate de semintele de floarea soarelui (12,3%).

Interesant si relevant in acelasi timp este ca, spre deosebire de anul 2002, cele mai performante 20 categorii de produse de export au devenit aproape in totalitate sau deloc vizibile pe piata mondiala, iar cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru produsele cel mai bine clasate anterior, printre care vagoane (-7,83 p.p.) si incaltaminte (-4,78 p.p.).

SETURILE PENTRU BUJII, CELE MAI MULTE EXPORTURI

In prezent, circa 30% din exporturile Romaniei sunt reprezentate de industria auto si sectorul echipamentelor, printre care se remarca piesele si accesoriile pentru autovehicule (5.52%), autoturismele (inclusiv autocamioane) (5.24%) si anvelopele noi (2,19%). Institutul de Statistica arata ca cele mai vandute produse romanesti la export sunt seturile de fise pentru bujii (1,19 miliarde de euro – incasari in primele sapte luni din 2014), urmate de autovehiculele Dacia si Ford (742 milioane de euro), carburanti (motorina de 604 mil.euro si benzina de 507 mil.euro) si grau (425 mil.euro). In top mai regasim partile de caroserii auto, medicamentele si turbocompresoarele.

Cu alte cuvinte, principalele produse de export sunt componentele pentru bujii si carburantii prelucrati in rafinariile romanesti.

Statistica arata, pe de alta parte, ca cea mai mare crestere in procente in cota de piata a exporturilor Romaniei au marcat-o oile si caprele vii (13.30 p.p), vanzarile de animale ajungand sa reprezinte 18.44% din totalul cotei de piata mondiale a produselor din sectoarele industriale si agricole exportate de Romania in 2002-2012, fata de 5,15% in 2002.

In top urmeaza firul de matase (avans de 14,50 p.p.) si semintele de floarea soarelui, sparte sau nu, cu o crestere de 8.08 puncte procentuale, la 12,03%.Cea mai notabila evolutie este iesirea aproape completa a confectiilor din randul celor mai performante 20 de produse de export.Vestea buna este ca, spre deosebire de 2002, in sectorul serviciilor asistam la un avans, chiar daca anemic insa incurajator, al serviciilor de IT (Comunicare si Tehnologia informatiei). Vorbim in special de firmele care produc software si asigura asistenta pentru piata IT&C.

Per ansamblu, Romania exporta marfuri in valoare de cca. 50 mld. USD anual, din care 87% sunt produse industriale si restul produse agricole, si exporta servicii in valoare de cca. 20 mld. USD.

In primele sapte luni ale acestui an, companiile romanesti au facut exporturi de 30,3 miliarde de euro. 70% din exporturile de marfuri ale Romaniei se duc catre tarile din UE, mai ales catre Germania, Italia si Franta.

 

Mai multe amanunte aflati din analiza de pe site-ul KeysFin.com

http://keysfin.com/#!/Pages/Analize_KeysFin/exporturile-romanesti

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.